tirsdag 9. juli 2013

Nå er ingen lokalsykehus trygge

Politikerne i styret for Sykehus Innlandet har bestemt seg: Befolkninga i Hedmark og Oppland har alt for mange lokalsykehus. Ingen er trygge når sentraliseringsskruen nå skal dras til både en og to ganger. 

Erfarne politikere fra Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet sitter i styret for Sykehuset Innlandet. Tre ordførere: Dag Erik Pryhn (Ap) fra Sel, Nils Røhne (Ap) fra Stange og Hans Seierstad (Sp) fra Østre Toten. Oddny Marie Prytz, Høyres ordførerkandidat ved siste valget i Løten er også i styret. De stemte alle for gigantsykehus ved Mjøsbrua.

Rødt vil opprettholde og forbedre lokalsykehusene i stedet for å legge ned. Et lokalsykehus skal ha akuttberedskap og tidsmessig utstyr. Det er ille at Kongsvinger sykehus ikke for lengst har fått MR-maskinen det er bruk for.

Jeg hørte nylig Eli Berg holde foredrag om helsepolitikk. Hun sa lokalsykehusene samarbeider best med helsetjenesten i kommunene. Med sine drøyt 20 års allmenlegeerfaring fra Kongsvinger vet hun hva hun snakker om. I tillegg trenger vi selvsagt større, spesialiserte sykehus, slik som for eksempel Rikshospitalet.

Bare en av de ansattes representanter stemte i mot da styret i Sykehuset Innlandet for et år siden sa ja til nytt gigantsykehus. Blir vedtaket gjennomført, betyr det i alle fall slutten for sykehusene i Lillehammer, Gjøvik, Hamar og Elverum. Ingen sykehus er trygge, hvis direktøren og politikerne i

Sykehuset Innlandet får samle alt under ett tak ved Mjøsbrua. Bygging av gigantsykehus har sin egen dynamikk. Giganten blir som gjøkungen i et fuglerede. Nykomlingen skyver ut de små for selv å bli stor. Veldrevne Aker sykehus i Oslo led akkurat den skjebnen.

En ny lov som Stortinget vedtok i 2001 er pådriver for sykehussentraliseringa. Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet bestemte da at sykehusene skal drives etter bedriftsøkonomiske mål. Snevre økonomiske resultater teller mer enn å sikre den beste sykehusbehandlinga til de som trenger det.

Ledelsen i Sykehuset Innlandet setter nå sin lit til at hedmarkinger og opplendinger skal slåss innbyrdes. Splitt og hersk er en gammel metode. Sykehusforsvarere i begge fylker bør heller samarbeide og støtte hverandre. Det er mulig å lykkes hvis forsvar av alle lokalsykehusene blir en felles sak.

Publisert i Glåmdalen 09.07.2013.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar